divendres, 9 de desembre del 2011

ELS CAPELLANS DEL CONCILI



Joan Estruch, un vell amic i sociòleg eminent, ha presentat,  avui a Menorca, un nou llibre “Fills del Concili, retrat d’una generació de capellans”.
Sense cap mèrit especial, em compto entre aquesta generació que va viure el Concili com una gran esperança i com una realitat bella, arribada després d’una llarga espera  i en una gran festa que ha acabat amb l’actual desencís.
Havíem estat lectors entusiastes d’aquells teòlegs intrèpids, com Congar, C.Raner i tants d’altres, que plantejaven una església nova i oberta, sensible a les necessitats del temps que vivíem.
La bonesa i la llibertat d’esperit d’aquell gran Papa, Joan XXIII, un creient de veritat, que volia obrir les portes i les finestres de l’Església perquè hi entrés l’aire fresc i deixés renovar-se tota, tornant a llegir l’Evangeli, amb la llengua pròpia, com el seu principal referent. La causa s’ho valia i  ens entusiasmà talment, que ens donarem, amb tot el cor i l’ànima,  a la causa del Concili, amb els ulls clucs i la seguretat que havíem encertat el camí, malgrat que també sentíem que, a Roma i a casa nostra, la veu bronca de tots els cardenals Octaviani de torn, desacreditant l’esforç.



La nostra història del Concili és la història d’un projecte i d’una gran il·lusió perduda. Com hauria pogut deixar perdre l’església aquesta gran oportunitat de renovació? Un Papa vingut d’un país que tenia una altra il·lusió i una altra esperança, molt oposades, va ofegar la nostra i ens ha deixat
amb el joc trencat a les mans.

Haurem d’esperar un altre Joan XXIII? No podríem deixar  de fer-ho si  no volem morir-nos en la frustració o en la desil·lusió dels que només esperen que les coses tornin a ser com abans.

La paradoxa d’uns joves sacerdots, educats amb un esperit crític del Concili i revestits amb la permanent targeta blanca del conservadorisme,que només consideren el Concili  com una qüestió del passat, ja superat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada